Trudnoća - o majci

Fiziološke promjene u majke

Mnogi  organi  i tjelesni ali i psihološki sustavi  mijenjaju se u trudnoći.

Apetit

Povećanje apetita dovodi do  povećanoga unosa kalorija /oko 200 kcal  do kraja prvoga tromjesečja, a potom se preporučuje unos od oko dodatnih 300 kcal za zdravu trudnicu/. Promjena  apetita, ali i želja za određenim vrstama hrane  dobro su poznati mnogim trudnicama. Neke trudnice žele konzumirati i neprehrambene tvari poput zemlje, ugljena, paste za zube, leda.. Ovakvo se stanje zove pika.

Maternica

Maternica je fascinantan organ koji u zdrave žene koja nije trudna teži   oko 70 g,  sa šupljinom od 10 ml ili manje. Tijekom trudnoće transformira se u organ relativno tanke stijenke na terminu kapaciteta najmanje 5 l, a težina mu je tada oko 1100 g.

Želudac i crijeva

Tonus i motilitet želuca i tankoga crijeva  se smanjuju ali se smanjuje i tonus i motilitet debeloga crijeva, što dovodi / i zbog pritiska trudne maternice/  do zatvora – opstipacije.

Žučni mjehur

U trudnoći se žučni mjehur prazni sporije, moguće je da se mijenja i volumen i sastav žuči pa  se žučni kamenci u trudnoći stvaraju češće.

Jetra

Ženina jetra se u trudnoći ne mijenjaju.  Mijenja se  samo razina nekih  bjelančevina  koje proizvode jetra zbog utjecaja estrogena.

Dišni sustav

Sluznica dišnih organa je  zbog povišenih vrijednosti estrogena jače prokrvljena i otečena, pa često dolazi do epistakse – krvarenja iz nosa. U trudnoći se  mijenja volumen pluća i plućne funkcije, dijametar grudnoga koša raste za 2 cm, a dijafragma se diže za 4 cm.

Pigmentacija

Zbog utjecaja estrogena, progesterona i hormona koji stimulira melanocite dolazi do hiperpigmentacije  bradavica i areole dojki, pupka, međice a nastaje i tamna pruga u sredini donjega trbuha – linea nigra.
Kosa. Zbog promjena  faza rasta kose, dolazi  2-4 mjeseca po porodu do izraženijega gubitka kose, a  rast kose   se vrati u normalu nakon 6-12 mjeseci

Mokraćni sustav

Bubrezi se povećaju u trudnoći /više desni/, a dolazi do širenja mokraćnih puteva. Bubrežne funkcije se također mijenjaju. Razine uree i kreatinina padaju, mijenja se matabolizam soli i vode.

Kardiovaskularni sustav

Srčani  izlazni volumen  raste 30-50%, a raste i srčana frekvencija. Periferni vaskularni otpor pada, pa   i krvni tlak u trudnice do 24 tjedna pada, potom raste na vrijednost od prije trudnoće.

Hematološke promjene

Volumen plazme u trudnoći raste više no što raste masa eritrocita pa dolazi do  fiziološke anemije u trudnoći. Ukupna potreba za željezom u trudnoći je  1000 mg tj. trudna žena za potrebe  povećane  mase eritrocita, ploda i normalnoga gubitka,  dnevno mora unijeti  3.5 mg željeza. Željezo se u trudnoći dodaje u prvom redu kako bi se majci nadoknadilo željezo jer  se ono aktivno transportira u plod pa razine željeza   ploda ne koreliraju s majčinim.

Koagulacijski mehanizmi

Koagulacijski je sustav  u trudnoći u aktiviranome stanju. Svi faktori koagulacije /poput  fibrinogena/, osim faktora XI i XIII mijenjaju se u trudnoći  tj. rastu.

Štitnjača

Štitnjača  se poveća u trudnoći uz pojačanu prokrvljenost,  a metabolizam hormona štitnjače je modificiran, povećava  se razina bjelančevine koja transportira hormon štitnjače  tiroksin, a tiroksin se nakon porasta prvih tjedana,  vraća u normalnu nakon prvoga tromjesečja.

Dojke

Prvih tjedana trudnoće  dojke su jako napete i jako osjetljive, a nakon drugoga mjeseca i volumen im poraste. Bradavice postanu veće i pigmentirane. Često    već nakon nekoliko prvih  mjeseci  trudnoće iz bradavica izlazi gusta, žućkasta tekućina- kolostrum, a izraženije postanu i Montgomeryeve  žlijezde, mala bjelkasta uzdignuća u području areole.