Smanjivanje malih usana

Smanjivanje - redukcija malih usana /nimfektomija/

Male usne  ili vulvarne nimfe /vulva-vanjsko žensko spolovilo/ su dva kožno-sluznična nabora smještena s unutarnje strane velikih usana, na svome se gornjem kraju spajaju u prepucij /kožicu/ klitorisa /dražice/. Obično su trokutasta oblika, oko 3 cm duge baze, različite duljine od baze do vrha.  Dio malih usana je često pigmentiran,  tkivo je različite debljine. Veličina malih usana je individiualna, dakle kongenitalna. No na njihovo povećanje  utječe i mehanička iritacija u vrijeme spolnih aktivnosti, kronična iritacija zboga upale,  hormoni ali i neke bolesti.
Izraženo povećane male usne /hipertrofične/ tj. one koje su od baze do vrha dulje od 4 cm, nekim ženama predstavljaju funkcionalni problem . One pri nošenju rublja, hlača ali i pri sjedenju,  osjećaju nelagodu ili čak bol. Spolni odnos može biti neugodan, a  ne treba zanemariti i psihološke razloge  jer  se uvećane male usne smatraju danas estetski i socijalno neprihvatljivima  zbog modernih  modnih  trendova  - /tijekom nošenja  rublja ili kupaćih kostima jako je vidljiv nabor u području spolovila u žena s hipertofičnim usnama/    pa i zbog toga mnoge žene danas traže da im se učini  kirurški zahvat  tj. smanjivanja malih usana.
Operaciju tj. estetski  kirurški zahvat  smanjivanja /redukcije/ malih usana radimo u lokalnoj anesteziji   a sam  zahvat /klinasta resekcija  ili ablacija rubova/ prilagodimo izgledu  usana  pojedine žene. Šivamo resorptivnim kirurškim materijalima /koji se sami tope/.  Temeljem  dugogodišnjega  ginekološkoga iskustva,  ne zaboravljamo niti funkcijski aspekt  operacije. Ukoliko je hipertrofična samo jedna usna, operiramo samo nju.
Nakon zahvata, budući da je u lokalnoj anesteziji, žena normalno hoda a njeguje se lokalnim dezinfekcijskim sredstvima uz stavljanje sterilnih gaza dok konci ne otpadnu.  Savjetuje se da ne nosi tijesno rublje i uske hlače, a u slučaju bolova  prvih dana nakon zahvata, može uzet analgetik.