Onkologija: rak dojke

Rak dojke

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena. 
Ova je bolest češća  u razvijenim i u zemljama u razvoju, a svaka osma žena u razvijenim zemljama zapada oboli od raka dojke.
Zahvaljujući  ranome otkrivanju ali i novim načinima liječenja, smrtnost od raka dojke u značajnome je padu posljednjih desetljeća i dalje se smanjuje.
Cilj svih dijagnostičkih metoda je otkriti rak u početnoj fazi, dakle one oblike promjena koji još nisu probili tzv bazalnu membranu i nemaju kontakt s krvnim žilama.  Od nastanka predstadija raka /karcinom i  situ/  do pravoga tj. invazivnoga raka može  proći  i do desetak godina.
Važno je znati da se najuspješnije  liječe mali tumori ograničeni na dojku a bez širenja u limfne čvorove. Takve se promjene lako liječe tj.  mogu biti potpuno izlječive.
Dakle,  o ranome otkrivanju raka dojke ovisi i uspješnost liječenja.
Postoji nekoliko dijagnostičkih metoda koje mogu otkriti rak i prije nego što ga se može napipati. Iako su  samopregled dojki i  liječnički pregled dojki nezaobilazne i vrlo vrijedne metode u otkrivanju ove bolesti, one nisu dovoljne.
Stoga se preporučuju redoviti mamografski pregledi /nakon 40., najkasnije nakon 50. godine u razmacima od 1-2 godine/ uz redovite ultrazvučne preglede dojki, a sve se češće provodi i noviji dijagnostički postupak tj. magnetska rezonanca.
O FAKTORIMA RIZIKA
Iako je dob najvažniji faktor rizika  za nastanak raka dojke dob /oko 80% tumora dijagnosticira se u žena  starijih od 50 godina/ , sve češće viđamo ovu bolest u vrlo mladih žena i djevojaka.
Ostali faktori rizika su: rak dojke u obitelji  /rizik je 2-3 puta veći u onih žena kojima majka, sestra ili kći boluju od te bolesti a rizik naročito rase ukoliko su dvije rođakinje u prvom koljenu s majčine strane oboljele od raka dojke
Rak dojke je i genetski određena   bolest, pa se zna da se više od polovine nasljednih tumora dojke povezuje s mutacijama gena BRCA1 i BRCA2.
Dugotrajni utjecaj  hormona /estrogena i progesterona/  na tkivo dojke  (npr. u žena koje su menstruacijski ciklus dobile rano i/ili kasno ušle u menopauzu), također  povisuje rizik za nastanak raka dojke. Istraživanja su pokazala da i dugotrajno hormonalno nadomjesno liječenje/dulje od 5-7 godina/  u menopauzi  povisuje rizik  pojavnosti raka dojke. Debljina, zbog povećenoga stvaranja estrogena u masnome tkivu također je faktor rizika.
Zna se da   redovita  konzumacija alkohola povisuje rizik obolijevanja od raka dojke a da se rak dojke češće javlja u žena koje žive u gradovima i u onih višega socioekonomskog statusa.