Kozmetska genitalna kirurgija, od indiciranih do nepotrebnih zahvata


O kozmetskoj/estetskoj ženskoj genitalnoj kirurgiji

(Žensko spolovilo je cvijet, treba ga njegovati a ne oblikovati prama veličini vaze)

Ženska kozmetska genitalna kirurgija je široki pojam koji obuhvaća brojne kirurške zahvate uključujući labioplastiku, redukciju prepucija klitorisa, himenoplastiku, povećavanje velikih usana, vaginoplastiku, amplifikaciju (nepostojeće) G točke.
U posljednjem je desetljeću jako porasao interes za takve zahvate i u žena, i liječnika/ca. Nedostaju ozbiljne studije i standardizirana nomenklatura koja se odnosi na takve zahvate i ishode takvih zahvata te njihove rizike i korist.
Ginekološka kirurgija je uvijek rješavala probleme i promjene na spolovilu koji su bili posljedica u prvome redu, ozljeda u porodu s posljedičnim bolovima i seksualnom disfunkcijom. Ženama koje su bile podvrgnute sakaćenju kao djevojčice, estetsko-rekonstruktivni zahvat je nužan kao i osobama u tranziciji spola.
Europske i američke, dakako i svjetske udruge ginekologa i opstetričara smatraju da kirurški postupci i procedure koji mijenjaju izgled i funkciju ženskih spolnih organa, osim ukoliko se radi o gore navedenim stanjima, nisu medicinski indicirani i predstavljaju rizik.
Ženska genitalna kozmetska kirurgija definira se, dakle, kao kirurško mijenjanje vulvovaginalne anatomije u žena koje nemaju nikakvu strukturalnu ili funkcionalnu abnormalnost.

Broj žena koje su se podvrgnule labioplastici porastao je za 50% od 2014. do 2018. u SADu. Smatra se da bi jedan od razloga porasta interesa za kozmetske zahvate moglo biti odstranjivanje stidnih dlaka (što ne smatram lošim), pa goleme individualne razlike u strukturi spolovila postaju uočljivije. Pristup slikama spolovila na internetu i on-line pornografija diktiraju jednoobrazni izgled spolovila poput sezonske mode.
Napisi i internetski sadržaji koji promoviraju ženske genitalne kozmetske zahvate opisuju mnogobrojne varijacije izgleda ženskog spolovila kao nešto abnormalno upućujući da svako odstupanje od zapravo prepubertalnog izgleda spolovila (nevidljive male usne, jako uzak vaginalni otvor) dovodi do patnje žene i seksualne disfunkcije.
Žensko spolovilo usporedivo je s raznim vrstama i oblicima cvjetova. Svaki je cvijet lijep sam po sebi, bio on tratinčica ili božur. Ima muškaraca koji zbog svojih, u biti mizoginih preferencija, smatraju da je ljepše spolovilo s nevidljivim malim usnama, katkada i vrijeđajući žene koje imaju izraženije male usne.

O pojedinim kirurškim zahvatima i postupcima

Labioplastika

Labioplastika (zapravo umanjivanje malih usana) je najčešći kozmetski genitalni kirurški zahvat, a postoje razne kirurške tehnike kojima se odstranjuje “suvišno” tkivo malih usana i potom ih se rekonstruira. Klasična indikacija za labioplastiku je hipertrofija malih usana uz posljedičnu nelagodu, čak i bolnost pri, primjerice, sjedenju. Smatra se da su hipertrofične one male usne koje od baze do vrha imaju više od 4 cm, pa kada se uzme u obzir i standardna devijacija, izgleda da se često hipetrofičnim smatraju male usne koje to nisu. Taj zahvat radim samo ukoliko je doista indicirano.

Uklanjanje prepucija klitorisa (kapuljače klitorisa)

Oštro se protivim ovome zahvatu jer prepucij štiti glans klitorisa. Glans klitorisa je tkivo s najviše živčanih završetaka pa ukoliko nije zaštićen može postati neugodno hipersenzitivan, uz moguću ozljedu glansa. Radi se da bi se omogućio bolji kontakt s klitorisom, zapravo podilazi se partnerima koji (partneri) prečesto ne poznaju osnovnu žensku anatomiju i fiziologiju.

Uvećavanje velikih usana

Da bi velike usne bile potpuno simetrične transplantira se masno tkivo tkivo ili se injicira hijaluronska kiselina.

Himenoplastika

Himenoplastika ili himenorafija je nepotreban, neetičan, zapravo vrlo licemjeran zahvat koji ima kulturološke korijene kako bi se rekonstrurao himen tj. omogućilo predbračno djevičanstvo.
Žene koje se na to odlučuju u modernom društvu morale bi preispitati neke psihološke aspekte vlastite osobnosti a ukoliko i partnera veseli partnerici zadavati bol, sadomazohistička pozadina je evidentna.
Posebno je zastrašujuća praksa genitalne mutilacije malih djevojčica, praksa koja se smatra rodno uvjetovanim nasiljem a himenoplastika kao i bilo kakav zahvat na spolovilu žene mlađe od 18 godina, su (SAD) kriminalizirani.

Vaginoplastika i “rejuvenacija”

Da bi se navodno uvećalo seksualno zadovoljstvo (čije?) kirurškim se putem može suziti rodnica. U žena u kojih je došlo, najčešće u porodu, do teških ozljeda može se učiniti i radi se rekonstrukcija međice s prednjom i stražnjom vaginoplastikom (sužavanje rodnice).
Termin “rejuvenacija” odnosi se i na skupinu zahvata kojima se postiže suženje rodnice, ojača međica uz mogući utjecaj na seksualni užitak.
Potpuno su kontroverzni zahvati koji koriste naprave temeljene na radiofrekvencijskoj ili na laserskoj tehnologiji. Ove naprave američka FDA nije odobrila.

O amplifikaciji G točke nije potrebno ni govoriti jer G točka ne postoji, dakle takav zahvat držim prijevarom.

Bilo bi korisno za sve, i žene i muškarce ali i liječnike da se pozabave osnovnom anatomijom cijeneći raznolikosti, dajući, kada je o seksualnom zadovoljstvu žene riječ, prednost klitorisu, velikom i moćnom organu koji nam se pokazuje samo kao glans a njegovi se krakovi protežu i u velike usne i rodnicu. Bespotrebni, neindicirani zahvati mogu samo oštetiti inervaciju i strukturu toga važnog organa.

Nema znanstveno utemeljenih podataka koji govore da zahvati poput augmentacije G točke, himenoplastike, procedura sužavanja rodnice i drugih zahvata upućuju na bolju seksualnu funkciju.

Izvori:

International Society for the Study of Vulvovaginal Disease Recommendations Regarding Female Cosmetic Genital Surgery, 10.2018.

Elective Female Genital Cosmetic Surgery, ACOG Committee Opinion 795, 2020 Ethical considerations in relation to FGCS, RCOG, 2013