Kondilomi - uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma /šiljati kondilomi, lat. Condylomata  accuminata, spolne bradavice/
Niskorizični genotipovi humanoga papiloma virusa /HPV/ ,virusa  koji je prenosiv spolnim putem,  najčešće genotipovi 6 i 11 uzrokuju  pojavu spolnih bradavica, dobroćudnih ali vrlo neugodnih tvorbi koje najčešće nalazimo uz ulaz u rodnicu ali i na drugim dijelovima spolovila, u rodnici, na vratu maternice a i perianalno. Ove  izrasline  koje izgledaju poput karfiola mogu biti vrlo male, jedva vidljive  ali i vrlo velike /nekoliko  centimentara ili više/ . Ove se promjene moraju liječiti, naročito prije trudnoće jer se tijekom vaginalnoga poroda virus može prenijeti na plod.
Liječenje.  Ima konzervativnih načina /premazivanje podofilinom, liječenje imunomodulatorskom kremom Aldara/ ali  i kirurških. Kirurško liječenje uvijek se preporučuje ukoliko konzervativne metode ne pokažu uspjeh.
Način liječenja određuje se također i  prema lokalizaciji,  rasprostranjenosti i veličini kondiloma a u obzir  uvijek uzimamo i želju pacijentice .
Kirurško uklanjanje kondiloma ima prednost što se kondilomi uklone u jednome aktu /premazivati se mora više puta/, a rane zarastu u roku od 7-10 dana. Uklanjanje vršimo u lokalnoj anesteziji, elektrokirurški.