Kolposkopija - videokolposkopija

Malo više o kolposkopiji
U detekciji raka na vratu maternice i njegovih predstadija ključnu ulogu ima citologija (PAPA test), testovi na humani papiloma virus (HPV) koji bolest urzokuje ali i kolposkopija.
Kolposkopija je metoda kojom se kolposkopom promatra vrat maternice i određuje mjesto i proširenost promjena ukoliko one postoje.
Kolposkopi su posebno konstruirani mikroskopi koji omogućavaju povećanje slike 6-40 puta. Vrat maternice premazuje se raznim otopinama a kako bolesno tkivo različito od zdravoga reagira na njih (razblaženu octenu kiselinu i otopinu joda) dobivaju se specifične slike koje nam ukazuju na postojanje predstadija raka i samoga raka na vratu maternice (ali i u rodnici ili na samome spolovilu).
Ova je metoda (kolposkopija) poznata dugo vremena a u medicinsku ju je praksu uveo prvi put Hinselmann 1920. godine. Međutim, posljednjih desetljeća vrijednost ove metode u dijagnostici predmalignih i malignih promjena ponovno je uočena pa danas ona predstavlja nezaobilazan korak , ne samo u dijagnostici već i pri liječenju tj. pri kirurškim postupcima uobičajenim pri liječenju raka vrata maternice i njegovih predstadija. Kolposkopija nije bolan pregled, nešto je neugodniji od uzimanja PAPA testa već i zbog toga što pretraga traje nekoliko minuta dulje.
U Poliklinici kolposkopiju radimo video kolposkopom i ponosimo se velikim iskustvom koje imamo i u dijagnostici i u liječenju predstadija raka na vratu maternice i to od 1994. godine. Osim toga zahvaljujući video kolposkopu sve dobivene slike trajno pohranjujemo pa tijekom liječenja i kontrola možemo uspoređivati nalaze.