Himen - incizija

O himenu

Himen ili djevičnjak je mali nabor tkiva na ulazu u rodnicu. Himen je nazvan po grčkome bogu ženidbe Himenu
Oblik himena je najčešće  prstenast, polumjesečast ili resičast.  U sredini himenalnoga prstena nalazi se otvor   kroz koji  iscjedak iz rodnice a i menstrualna krv izlazi van. U nekih djevojčica himen potpuno zatvara ulaz u rodnicu. Takav je oblik himena potrebno prepoznati već u rodilištu  i učiniti mali kirurški zahvat kako bi se omogućilo istjecanje sekreta.

Tkivo himena je poput ostaloga tkiva spolovila pod utjecajem spolnih hormona. Žensko novorođenče još zbog utjecaja majčinih hormona  ima izraženiji  himen, dok je u ranome djetinjstvu  tkivo himena tanko pa je katkada jasno vidljiv ulaz u rodnicu i početni dio rodnice,  tako  da mišljenje nekih  da himen štiti od infekcije nije točno. Dapače himen nema nikakvu pozitivnu funkciju i svrhu niti evolucijski značaj. No  zbog čina defloracije /ozljeđivanja himena pri prvom snošaju/  himen je simbol djevičanstva.  Povijest nas uči da je žena koja pri defloraciji nije krvarila bila  /i još je uvijek u nekim društvima/ osramoćena, mučena, ubijana. Valja naglasiti da ima žena koje imaju širi himenalni prsten i elastično tkivo i uopće ne krvare pri defloraciji niti osjećaju bol. Osim toga  ukoliko muškarac ubaci spermu na ulaz u rodnicu, ne izvršivši penetraciju, moguće je da žena zanese i uz netaknut himen.

Pri prvome spolnom odnosu muški spolni ud, ulazeći u rodnicu ozljeđuje himen. Ove su ozljede najčešće male, ne krvare i nisu jako bolne.  
Dosta čest problem, međutim,  predstavlja jako čvrsto tkivo  i mali himenalni otvor. Ukoliko procijenimo  da bi pri prvome spolnom odnosu došlo do težega ozljeđivanja i obilnoga krvarenja indicirano je učiniti kiruršku defloraciju  u lokalnoj anesteziji.  Takav zahvat savjetujemo i onim mnogim ženama koje ne uspiju ostvariti spolni odnos zbog  bolnosti  ali koji put i izvanrednoga straha. Ima i starijih  žena koje nisu imale zbog raznih okolnosti  spolni odnos a npr. krvare u promjeni. Njima je potrebno učiniti kiruršku defloraciju zbog daljnjih dijagnostičkih postupaka.
Inciziju himena vršimo u lokalnoj anesteziji elektrokirurški, pacijentica nakon zahvata ne krvari ili tek minimalno  a zahvat s pripremama traje nekoliko minuta.