Cista/apsces Bartolinove žlijezde


Bartolinove žlijezde nalaze se s unutarnje strane malih usana, a na ulazu uz rodnicu. Veličine su zrna graška i osiguravaju normalno vlaženje predvorja rodnice i vanjskoga spolovila. Sluz koju proizvode Bartolinove žlijezde je bistra i bez mirisa a iz žlijezde se odvodi malenim kanalom.

Ukoliko se izvodni kanal zatvori, sluz ne može istjecati pa se kanal i žlijezda pretvaraju u cističnu tvorbu veličine najčešće oko 1-3 cm koju se može napipati a pri pregledu se vidi oteklina na ulazu u rodnicu. Ukoliko se radi o običnoj cisti, tada ona nije bolna, no ukoliko se razvije apsces (tvorba ispunjena gnojem) javlja se neizdrživa bolnost i crvenilo (koji put je i tjelesna temperatura povišena), a apsces može biti i jako velik (i poput naranče).

Simptomi apscesa
Bolnost pri kretanju ili spolnome odnosu, nemogućnost sjedenja, jaka otečenost nastala u dan-dva, povišena temperatura.
Zbog čega dolazi do zatvaranja izvodnoga kanala Bartolinove žlijezde?
Do zatvaranja kanala najčešće dolazi zbog upale ili mehaničke ozljede.
Koje bakterije uzrokuju upalu Bartolinove žlijezde tj. njenoga kanala?
Uzročnici upale kanala Bartolinove žlijezde i same žlijezde su miješane bakterije i to više desetaka vrsta koje se mogu naći u rodnici i perianalnom području. Također se često nađu i spolnoprenosive bakterije poput klamidije (Chlamydia trachomatis) ili uzročnika tripera tj. gonoreje (Gonococcus).

Što još uzrokuje uvećanje Bartolinove žlijezde?
Izuzetno rijetko viđaju se zloćudne promjene Bartolinove žlijezde.
Učestalost i u kojoj se dobi cista/apsces javljaju  najčešće?
Bartolinova cista ili apsces najčešće se javlja u žena reproduktivne dobi s učestalošću od oko 2%. Dijagnozu postavlja ginekologinja-ginekolog tijekom ginekološkog pregleda tj. inspekcije spolovila.

Liječenje
Liječenje nije uvijek potrebno. Ukoliko se radi o manjoj cisti koja ženu ne smeta, nije nužno intervenirati. Ukoliko cista, najčešće zbog svoje veličine, ženu smeta, stvara joj poteškoće pri spolnome odnosu ili je estetski neprihvatljiva, savjetuje se jedan od kirurških postupaka.
Ukoliko cista apscedira tj. ispuni se gnojem, tada je kirurška intervencija nužna, naročito ukoliko antibiotici koje propisujemo ne djeluju. Bolnost je, naime, često tolika, da žena ne može niti sjediti.Najčešće je potrebno propisati jedno od sredstava protiv bolova.

Kirurški postupci
Često se vrši samo incizija tj. ureže se cista ili  apsces u duljini od nekoliko milimetara do 1 cm i ispusti sadržaj. Iako, naročito ukoliko se radi o apscesu, žena osjeti odmah olakšanje, ovaj postupak ne  preporučujemo jer se otvor, iako je drenaža nužna, zatvori brzo pa su recidivi suviše česti.Preporučuje se učiniti jedan od zahvata kojim se kiruški formira novi kanal žlijezde, pa sluz slobodno može istjecati i nema više opasnosti od razboja upale.
Takav je postupak marsupijalizacija tj. zahvat kojim se nakon incizije prišije rub ciste na kožu i tako formira novi kanal.
Moguće je učiniti i širi otvor tj. izrezati nešto više tkiva /eng. Window operation/. Također je moguće stijenku ciste nakon incizije premazati srebrnim nitratom i tako je pokušati uništiti.
Vrlo se uspješnim pokazao u kirurškome liječenju Wordov kateter koji se nakon inciszije ciste ili apscesa umetne u cistu, ispuni ga se tekućinom a slobodni kraj uvrne u rodnicu. Kateter ondje stoji nekoliko tjedana, sve dok se ne formira novi izvodni kanal. Potom se tekućina odstrani i izvadi kateter. Ukoliko su uprkos gore navedenim kirurškim postupcima recidivi česti, savjetuje se odstraniti cijelu Bartolinovu žlijezdu /Ekstirpacija/.
Sve navedene kirurške postupke (osim ekstirpacije ), moguće je učiniti u lokalnoj anesteziji

Što s cistom/apscesom u trudnica?
U slučaju pojave apscesa nužno je pristupiti jednom od navedenih postupaka /ekstirpacija se ne vrši u trudnoći/ kako bi se odstranio gnoj i trudnici olakšalo stanje zbog bolnosti. Jasno je da se propisuju i antibiotici dozvoljeni u trudnoći. Cistu, ukoliko nije apscedirala, bolje je u trudnoći ne dirati zbog opasnosti od krvarenja.

Prevencija
Dobra higijena može pomoći u prevenciji. To znači da se preporučuje prati (barem vodom) spolovilo i područje oko anusa nakon svake stolice, a žena se nakon stolice mora brisati tako da povlači toaletni papir od sprijeda prema analnome otvoru.
Budući da uzročnici mogu biti i spolnoprenosive bakterije, naročito se mladim spolno aktivnom ženama savjetuje provesti probir tj. testiranje na klamidiju i savjetovati zaštitu kondomom - muškim ili ženskim (koji je nažalost u nas nedostupan).

dr.sc, Jasenka Grujić