Bartholinova cista/apsces - Marsupijalizacija/Wordov kateter


Cista/apsces Bartholinove žlijezde – liječenje marsupijalizacijom ili Wordovim kateterom

Bartholinove žlijezde nalaze se na ulazu u rodnicu s lijeve i desne strane a njihov bistri sekret omogućuje vlaženje predvorja rodnice i dodatno vlaženje tijekom snošaja. Uzročnici  upala /razne aerobne i anaerobne bakterije, također i  klamidija i gonokok/ dovode do oštećenja izvodnoga kanala žlijezde pa sekret ne izlazi nego se ondje skuplja pretvarajući izvodni kanal i žlijezdu u cistu ili u slučaju jake upale u apsces tj. tvorbu ispunjenu gnojem. Tada žena osjeća neizdržive bolove a apsces onemogućuje ženi sjedenje i hod. No i Bartholinove ciste koje nisu  apscesi, ukoliko su velike smetaju, a i izgled spolovila, u estetskome smislu, je promijenjen i narušen.

U slučaju apscesa Bartholinove žlijezde mora se kirurški intervenirati tako da se apsces otvori i ispusti gnoj. Zahvat je moguće učiniti u lokalnoj anesteziji, no katkada je potrebna i  opća anestezija, naročito ukoliko se odluči cistu Bartholinove žlijezde potpuno odstraniti. No estetski rezultati nakon kompletnoga uklanjanja su često neprihvatljivi. Ukoliko se apsces samo zareže i gnoj ispusti, česti su recidivi. Stoga je potrebno formirati novi kanal  žlijezde.

To je moguće postići na dva načina: marsupijalizacijom i Wordovim kateterom

Marsupijalizacija. Ukoliko se radi o apscesu, žena odmah nakon što se ispusti gnoj osjeti veliko olakšanje. Potom se šiva (koncem koji sam otpadne) rub ciste na kožu formirajući novi kanal. Postavi se dren koji se izvadi nakon dan-dva.

Wordov kateter. U lokalnoj se anesteziji učini mala incizija i ispusti sadržaj apscesa/ciste. Uvede se mali, posebno konstruirani  kateter u cistu, ispuni ga se tekućinom tako da ne može izaći iz ciste  a slobodni se kraj pozicionira u rodnicu. Wordov kateter  ostaje „in situ“ tj. u cisti nekoliko tjedana, a tijekom toga vremena stvori se novi kanal. Tada se odstrani kateter.

Obje su metode vrlo učinkovite u prevenciji ponovne pojave ciste ili apscesa.